11.06.2019
Avrupa‘ nın alanında en prestijli ödülü kabul edilen Europa Nostra Ödülü’ne 2019 yılında Koruma Dalı’nda layık görülen Boğaziçi Üniversitesi Tarsus Gözlükule Kazıları Araştırma Merkezi koruma ve yeniden kullanım proje ve uygulamasının müellifi olarak bu değerli ödülü Türkiye’ye kazandırmış olmanın gururu ve sevincini yaşamaktayız.
Koruma alanında 30 yıldır hizmet veren ben ve çalışma grubumuz, kültür varlıklarına daima bilimsel ilkeler ve standartlar doğrultusunda müdahale etmeyi amaçladık.
Saadet SAYIN
Jüri, raporunda; “yapının en az tarihi kadar orijinal olan yeni işlevine" hayran kaldığını belirterek, "araştırmalar, basit ve işlevsel mimariye sahip yapı kompleksinin Avrupa tarihinde önemli bir yere sahip olduğunu göstermiştir. Ek olarak, dönüştürülmüş sanayi miras alanının kentsel alana işlevsel entegrasyonu bulunduğu çevrenin dönüşümüne katkıda bulunmaktadır ” dedi.
Kompleksin enerji ihtiyaçları için geliştirilen yenilikçi teknolojiler, kültürel miras alanlarının sürdürülebilir dönüşümü için bir model oluşturmuş, kazı ekibi tarafından eserleri temizlemek için kullanılabilecek yağmur suyunu depolamak için yeni bir sistem geliştirilmiştir. Bunun yanında elektrik ve sıcak su, çatıdaki güneş ve fotovoltaik paneller tarafından sağlanmakta, bu uygulamalar sayesinde araştırma merkezinin tüm enerji ve sıcak su gereksinimleri güneş enerjisi tarafından karşılanmakta ve böylece kompleksin karbon ayak izini büyük ölçüde azaltmaktadır. Jüri, “nitelikli malzemelerin kullanıldığı bu müdahale, yapıyı geleceğe taşıyor" diyerek bu yaklaşımın "21. yüzyılın sürdürülebilirlik gereklilikleri ile baş etme konusunda oldukça iddialı” olduğunu ifade etti.
Europa Nostra 2019 Ödülleri Jüri Raporu